Боловсруулж байгаа хуулийн төслийн мэдээлэл

МОНГОЛ УЛСЫН ХУУЛЬ
2025 оны 5-р сарын 15 өдөр
Ulaanbaatar city
ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ ТУХАЙ ХУУЛЬД НЭМЭЛТ, ӨӨРЧЛӨЛТ ОРУУЛАХ ТУХАЙ
1 ДҮГЭЭР ЗҮЙЛ.ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ ТУХАЙ ХУУЛЬД ДООР ДУРДСАН АГУУЛГАТАЙ ДАРААХ ЗҮЙЛ, ХЭСЭГ, ЗААЛТ НЭМСҮГЭЙ:
1/ 7 дугаар зүйлийн 7.1.4-7.1.8 дахь заалт:
“7.1.4. хүнсний сүлжээний нэг үе шатаас нөгөө үе шатанд хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний тээвэрлэх, түгээх, хүргэхэд тээвэрлэлтийн зохистой дадал;
7.1.5. хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний худалдаа, борлуулалтын шатанд худалдааны зохистой дадал;
7.1.6.хүнсний сүлжээний бүх үе шатанд хадгалалтын зохистой дадал;
7.1.7.нийтийн хоол үйлдвэрлэл, түүгээр үйлчлэх шатанд хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээний зохистой дадал;
7.1.8. нийтийн бусад орчинд үйлчилдэг гуанз, хоолны газар, хоол, хөнгөн зуушаар үйлчилдэг цэгүүд холбогдох зохистой дадал;
7.2.Хүнсний сүлжээний бүх шатанд зохистой дадлын стандарт, техникийн зохицуулалтыг зөрчсөн нь тогтоогдвол тухайн чиглэлийн үйл ажиллагаа эрхлэгч хариуцлага хүлээлгэнэ”.
“101 дүгээр зүйл.Хүнсний чиглэлийн үйл ажиллагаанд хориглох зүйл
101.1. Хүнсний чиглэлийн үйл ажиллагаа эрхлэгчид дараах үйлдлийг хориглоно:
101.1.1.хүнсний эрүүл ахуй, ариун цэврийн шаардлагыг хангаагүй, хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлсэн болон үзүүлж болзошгүй, буруу шошголсон, хуурамч түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг зах зээлд нийлүүлэх;
101.1.2.энэ хуулийн 10.1.7, 10.1.8, 10.2-т заасан эрүүл мэндийн шаардлага хангаагүй ажилтныг ажлын байранд нэвтрүүлэх;
101.1.3.хүнс үйлдвэрлэхдээ бүртгэгдээгүй, хугацаа хэтэрсэн хүнсний нэмэлт хэрэглэх, эсхүл хүнсний нэмэлтийг хэмжээнээс нь хэтрүүлэн хэрэглэх, зориулалтыг өөрчилж хэрэглэх;
101.1.4. түүсэн ойн дагалдах баялгийн өнгө, зүс, амт чанарыг урт хугацаанд хадгалах зорилгоор хүнсний нэмэлт дур мэдэн хольж хэрэглэх, зах зээлд нийлүүлэх;
101.1.5.ургамлын гаралтай түүхий эд, бүтээгдэхүүн дэх пестицидийн үлдэгдэл, малын гаралтай хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүн дэх антибиотикийн үлдэгдэл зөвшөөрөх дээд хэмжээнээс хэтэрсэн агууламжтай хүнс үйлдвэрлэх;
101.1.6.газар тариалангийн үйлдвэрлэлд ургамал хамгааллын бодис, бордоо зэргийг технологийн бус аргаар хэрэглэх;
101.1.7.Хяналтын байгууллага үйл ажиллагааг нь түр болон бүрмөсөн зогсоосон тохиолдолд үйл ажиллагаа явуулах.
101.2.Энэ хуулийн 101.1-д заасныг зөрчсөн дараах этгээдэд хуульд заасан хариуцлага хүлээлгэнэ:
101.2.1.Энэ хуулийн 101.1.1-101.1.2-т заасныг зөрчсөн буруутай этгээд;
101.2.2.Энэ хуулийн 101.1.3-101.1.6-д заасныг зөрчсөн нь лабораторийн шинжилгээний дүнгээр тогтоогдвол тариаланч, малчин, малын эмч, үйлдвэрлэгч, ойн дагалдах баялаг түүсэн, худалдаалсан этгээд.
“111 дүгээр зүйл.Хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээнд тавигдах шаардлага
111.1.Нийтийн хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээнд дараах шаардлага тавигдана:
111.1.1. хоолны цэсийн агууламжийн бодлогыг нэвтрүүлэх;
111.1.2.эрүүл хоолыг санал болгох цэсэд илчлэг, нийт сахар, уураг, ханасан өөх тос, натрийн агууламж, хоолны хэмжээг ил тод байрлуулах.
111.2. Энэ хуулийн 11.1-д зааснаас бусад нийтийн бусад орчинд үйлчилдэг хоол, хөнгөн зууш, түргэн хоолны газар, хуушуурын цэг зэрэг хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээний холбогдох стандартыг мөрдөнө.”
4/12 дугаар зүйлийн 12.10-12.13 дэх хэсэг
“12.10.Энэ хуулийн 12.4, 12.5-д заасан шаардлага импортын хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний шошгод нэгэн адил хамаарна.
12.11.Импортын хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний шошгод агуулагдах гадаад хэл дээрх мэдээлэл, монгол хэл дээрх орчуулга агуулгын хувьд нийцсэн байна.
12.12.Хөгжлийн бэрхшээлтэй хүн брайль болон программ хангамж ашиглан мэдээлэл авах боломжтойгоор хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний шошгыг хийж болно.
12.13.Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний шошго нь цаасан, эсхүл цахим, хэлбэртэй байна.”
“151 дугаар зүйл.Хүнсний баталгаат байдлыг хангах тогтолцоо
151.1.Хүнсний баталгаат байдлыг хангах тогтолцоо нь улсын хэмжээнд хүнсний, асуудал эрхэлсэн төрийн захиргааны төв байгууллага, хүнсний хяналт, зохицуулалтын асуудал хариуцсан төрийн захиргааны байгууллага/цаашид “хяналт, зохицуулалтын байгууллага” гэх/, Үндэсний лавлагаа лаборатори, эрсдэлийн үнэлгээний төв, аймаг, нийслэл дэх хүнсний хяналтын байгууллага, төрийн, орон нутгийн болон хувийн өмчийн лаборатори, хүнсний хяналтын улсын байцаагчаас бүрдэнэ.
151.2.Хүнсний баталгаат байдлыг хангахад доор дурдсан төрийн захиргааны төв болон төрийн захиргааны байгууллагууд хуулиар хүлээсэн чиг үүргийн хүрээнд оролцоно:
151.2.1. эрүүл мэндийн, боловсролын, гадаад харилцааны болон нийгмийн хамгааллын асуудал эрхэлсэн төрийн захиргааны төв байгууллага;
151.2.2.стандартчилал, хэмжил зүй, гааль, мал эмнэлэг, ургамал хамгаалал, үндэсний итгэмжлэлийн асуудал хариуцсан төрийн захиргааны байгууллага.
151.3.Хүнсний хяналт, зохицуулалтын асуудал эрхэлсэн төрийн захиргааны байгууллага /цаашид “хяналт зохицуулалтын байгууллага” гэх/ нь салбарын хүнсний хяналтын бодлогыг тодорхойлон энэ хуулийн 151.2.-т заасан байгууллагыг мэргэжлийн удирдлагаар хангана.
151.4.Аймаг, нийслэл дэх хүнсний хяналтын байгууллага энэ хуулийн 151.3-т заасны дагуу тодорхойлсон бодлогыг хэрэгжүүлж, үр дүнг тогтмол тайлагнана.
151.5.Энэ хуулийн 151.1-д заасан хүнсний хяналт зохицуулалтын байгууллагын дарга буюу хүнсний хяналтын ерөнхий байцаагч нь хүнсний чиглэлээр магистр, ба түүнээс дээш боловсролын зэрэгтэй, төрийн албанд 15-аас доошгүй жил ажилласан хүнсний технологич байна.”
6/15 дугаар зүйлийн 15.2.9 дэх заалт:
“15.2.9.хоол, хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүн дэх харшил үүсгэгч, бичил биетний тэсвэржилтийн тандалт шинжилгээг хийж, эрсдэлийн үнэлгээний төвд хүргүүлэх.”
7/15 дугаар зүйлийн 15.7-15.9 дэх хэсэг:
“15.7.Тухайн шинжилгээний нэг, эсхүл хэд хэдэн үзүүлэлтээр олон улсын стандартын хүрээнд итгэмжлэгдсэн тохиолдолд төрийн, орон нутгийн болон хувийн хэвшлийн хүнсний сорилын лабораторитой урт хугацааны хамтын ажиллагааны гэрээ байгуулан ажиллуулж болно.
15.8.Хүнсний хяналт зохицуулалтын байгууллага энэ хуулийн 15.7-д заасан гэрээ байгуулах, чиг үүрэг гүйцэтгүүлэх шийдвэрийг гаргана.
15.9.Лабораторийн хэвийн үйл ажиллагааг явуулахад шаардагдах эрсдэлийн тандалтын шинжилгээ, тоног төхөөрөмжийн шинэчлэл, засвар үйлчилгээ, дээж авах, урвалж бодис зэрэг зардлыг төрийн болон орон нутгийн лаборатори жил бүр төсөвтөө тусгана.”
8/16 дугаар зүйлийн 16.3.4, 16.3.5 дахь заалт:
“16.3.4.эрсдэлийн мэдээллийн сан бүрдүүлэх, өөрчлөлт оруулах, эрсдэл бүхий хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалт гаргах, шинэчлэх, эрсдэлийн зураглал хийх, шошгон дээрх орчуулгыг хянах, залруулах;
16.3.5.Эрсдэлийн үнэлгээний үр дүнг нэгтгэж, дүгнэлт, зөвлөмж бүхий тайлан бэлтгэх, хяналтын арга зүйг боловсруулах.”
9/18 дугаар зүйлийн 18.1.7, 18.1.8 дахь хэсэг:
“18.1.7.хүнсний сүлжээнд мөрдөх стандартын шүүлт хийх, дүгнэлт гаргах, дүгнэлтэд үндэслэн стандартыг хүчингүй болгох санал, стандартын төсөл боловсруулах, батлуулах, мөрдүүлэх, хэрэгжилтийн үнэлгээ хийх;
18.1.8.шинжлэх ухааны үндэслэлтэйгээр хүнсний хяналтын бодлогыг боловсруулахад эрсдэлийн үнэлгээ, тандалт судалгааны үр дүнг ашиглах, бодлогын хэрэгжилтийг төлөвлөх, түүнд үндэслэн төсөвлөх, хэрэгжүүлэх, хяналт тавих, хяналтын үр дүнгээр хяналтын бодлогод өөрчлөлт оруулах.
10/18 дугаар зүйлийн 18.2 дахь хэсэг:
“18.2.Энэ хуулийн 6.1, 8.11, 16.5 дэх хэсэгт заасан мэдээллийн санг уялдуулан зохицуулах, шинэчлэх, баяжуулах, хасалт хийж байгаа эсэхэд хяналт тавина.”
“191дүгээр зүйл.Эрүүл зөв хүнс сонгон хэрэглэхийг дэмжих
191.1.Хүний бие махбодын хэвийн үйл ажиллагаа, өсөлт хөгжилтийг хангах, илч зарцуулалтыг нөхөх агууламжтай бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийг зээлийн бодлогоор дэмжинэ.
191.2.Хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэх хүнсний бүтээгдэхүүнийг үйлдвэрлэхийг татварын бодлогоор дамжуулан хязгаарлана.
191.3.Хэвлэл мэдээллийн байгууллага хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэхүйц хүнсний бүтээгдэхүүнийг дэмжин сурталчлахгүй байх, энэ талаар сэрэмжлүүлэг, анхааруулга өгч байх үүрэг хүлээнэ.”
2 ДУГААР ЗҮЙЛ. ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ ТУХАЙ ХУУЛИЙН 6.7 ДАХЬ ХЭСГИЙН “ШААРДЛАГЫГ” ГЭСНИЙ ДАРАА “СТАНДАРТ,” ГЭЖ, 10 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 10.1.7 ДАХЬ ЗААЛТЫН “ҮЙЛДВЭРЛЭДЭГ” ГЭСНИЙ ДАРАА “САВЛАДАГ, ШОШГОЛДОГ, ХАДГАЛДАГ, ТҮГЭЭДЭГ, ХҮРГЭДЭГ” ГЭЖ, 10.1.9 ДЭХ ЗААЛТЫН “ТЭЭВЭРЛЭХ” ГЭСНИЙ ДАРАА” ТҮГЭЭХ, ХҮРГЭХ” ГЭЖ, 17 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 17.2.1 ДЭХ ЗААЛТЫН “ШААРДЛАГЫГ” ГЭСНИЙ ДАРАА “СТАНДАРТАД НИЙЦҮҮЛЭН” ГЭЖ НЭМСҮГЭЙ.
3 ДУГААР ЗҮЙЛ.ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ ТУХАЙ ХУУЛИЙН ДАРААХ ЗҮЙЛ, ХЭСЭГ, ЗААЛТЫГ ДООР ДУРДСАНААР ӨӨРЧЛӨН НАЙРУУЛСУГАЙ:
1/ 3 дугаар зүйлийн 3.1 дэх хэсэг:
“3.1.Энэ хууль хүнсний анхан шатны үйлдвэрлэл эрхлэх, хүнсний бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх, савлах, шошголох, хадгалах, тээвэрлэх, түгээх, худалдах, хүргэх, хоол үйлдвэрлэх, үйлчлэх, импортлох, экспортлох зэрэг хүнсний сүлжээний үйл ажиллагаанд үйлчилнэ.”
2/ 4 дүгээр зүйлийн 4.14, 4.1.5, 4.1.6 дахь заалт:
“4.1.4.”хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний баталгаат байдал” гэж Хүнсний тухай хуулийн 3.1.14-т заасныг;
4.1.5.“хүнсний эрүүл ахуй” гэж гэж Хүнсний тухай хуулийн 3.1.4-т заасныг;
4.1.6.“хүнсний сүлжээ“ гэж Хүнсний тухай хуулийн 3.1.11-т заасныг;”
3/7 дугаар зүйлийн 7.4 дэх хэсэг:
“7.4.Хүнсний асуудал хариуцсан төрийн захиргааны байгууллага энэ хуулийн 7.1, 7.3-т заасан зохистой дадлын стандарт, аюулын дүн шинжилгээ ба эгзэгтэй цэгийн хяналтын тогтолцоог нэвтрүүлэх талаар нөлөөллийн ажлыг тогтмол зохион байгуулж, стандартыг хэрэгжилтийг хангуулна.”
4/ 9 дүгээр зүйлийн 9.5, 9.6 дахь хэсэг:
“9.5. Хүнсний асуудал эрхэлсэн Засгийн газрын гишүүн дараах журмыг батална.
9.5.1.мал, амьтны гаралтай хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний ул мөрийг мөрдөн тогтоох бүртгэл хөтлөх;
9.5.2.ургамал, түүний гаралтай хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний ул мөрийг мөрдөн тогтоох бүртгэл хөтлөх.
9.6.Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний ул мөрийг мөрдөн тогтоох тогтолцооны стандартыг хүнсний сүлжээнд мөрдөнө.”
5/ 8 дугаар зүйлийн 8.10 дахь хэсэг:
“8.10.Энэ хуулийн 8.2, 8.6, 8.7-д заасны дагуу хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг татан авах, устгах, дахин боловсруулах стандартыг мөрдөнө.”
6/12 дугаар зүйлийн 12.6, 12.7 дахь хэсэг:
“12.6.Энэ хуулийн 12.4, 12.5-д заасан шаардлага импортын хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний шошгод нэгэн адил хамаарна.
12.7.Импортын хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний шошгод агуулагдах гадаад хэл дээрх мэдээллийг монгол хэл дээр үнэн зөв орчуулж, шошгод байршуулна.”
7/16 дугаар зүйлийн 16.4 дэх хэсэг:
“16.4.Энэ хуулийн 16.3.5-д заасан эрсдэлийн үнэлгээний үр дүнг үндэслэн хяналтын бодлогын шийдвэр гаргаж, холбогдох арга хэмжээ хэрэгжүүлнэ.”
4 ДҮГЭЭР ЗҮЙЛ.ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ ТУХАЙ ХУУЛИЙН НЭРИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ” ГЭЖ, 1 ДҮГЭЭР ЗҮЙЛИЙН 1.1 ДЭХ ХЭСГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 2 ЗҮЙЛИЙН ГАРЧГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, МӨН ЗҮЙЛИЙН 2.1 ДЭХ ХЭСЭГ, 3 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 3.2 ДАХЬ ХЭСГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДАЛТАЙ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДАЛТАЙ” ГЭЖ, 3.3 ДАХЬ ХЭСЭГ, 4 ДҮГЭЭР ЗҮЙЛИЙН 4.1.12 ДАХЬ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДАЛ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДАЛ” ГЭЖ, 4.1.13 ДАХЬ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 4.1.19, 4.1.20, 4.1.21 ДЭХ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 5 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН ГАРЧГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, МӨН ЗҮЙЛИЙН 5.1 ДЭХ ХЭСЭГ, 5.1.1, 5.1.2, 5.1.3 ДАХЬ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 5.1.4 ДЭХ ЗААЛТЫН “БАЙХ” ГЭСНИЙГ “ШИНЖЛЭХ УХААНЫ ҮНДЭСЛЭЛТЭЙ БАЙХ;” ГЭЖ, 6 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 6.2 ДАХЬ ХЭСГИЙН “ХҮНСНИЙ АСУУДАЛ ЭРХЭЛСЭН ЗАСГИЙН ГАЗРЫН ГИШҮҮН" ГЭСНИЙГ "ХҮНСНИЙ ХЯНАЛТ, ЗОХИЦУУЛАЛТЫН БАЙГУУЛЛАГА"ГЭЖ, 7.1 ДЭХ ХЭСГИЙН “ЗОХИСТОЙ ДАДЛЫГ НЭВТРҮҮЛНЭ” ГЭСНИЙГ “ЗОХИСТОЙ ДАДЛЫН СТАНДАРТЫГ МӨРДӨНӨ:”ГЭЖ 7 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН ГАРЧГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 7.3 ДАХЬ ХЭСГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДАЛТАЙ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДАЛТАЙ” ГЭЖ, 8 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 8.6, 8.7 ДАХЬ ХЭСГИЙН “ЖУРМЫН” ГЭСНИЙГ “СТАНДАРТЫН” ГЭЖ, 9 ДҮГЭЭР ЗҮЙЛИЙН 9.1 ДЭХ ХЭСГИЙН “ЖУРМЫН ДАГУУ” ГЭСНИЙГ “СТАНДАРТЫН ДАГУУ” ГЭЖ, 10 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 10.1.1 ДЭХ ЗААЛТЫН “ХУУЛЬ, ХОЛБОГДОХ ДҮРЭМ, ЖУРМЫГ” ГЭСНИЙГ “ХУУЛЬ ТОГТООМЖ, СТАНДАРТ, ТЕХНИКИЙН ЗОХИЦУУЛАЛТЫГ” ГЭЖ, 12 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 12.9 ДЭХ ХЭСГИЙН “ЗОХИЦУУЛЖ БОЛНО” ГЭСНИЙГ “ЗОХИЦУУЛНА” ГЭЖ, 13 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 13.4 ДЭХ ХЭСГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДАЛТАЙ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДАЛТАЙ” ГЭЖ, 13.7 ДАХЬ ХЭСГИЙН “ХИЙЖ БОЛНО” ГЭСНИЙГ “ХИЙНЭ” ГЭЖ, ДӨРӨВДҮГЭЭР БҮЛГИЙН ГАРЧГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 15 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 15.1 ДАХЬ ХЭСГИЙН “СТАНДАРТ, ХЭМЖИЛ ЗҮЙН АСУУДАЛ ХАРИУЦСАН ТӨРИЙН ЗАХИРГААНЫ БАЙГУУЛЛАГЫН” ГЭСНИЙГ “ХҮНСНИЙ ХЯНАЛТ, ЗОХИЦУУЛАЛТЫН БАЙГУУЛЛАГА” ГЭЖ, 15.2.1 ДЭХ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДАЛД” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДАЛД” ГЭЖ, 15.2.4 ДЭХ ЗААЛТЫН “БАГ” ГЭСНИЙГ “ТӨВ” ГЭЖ, 15.2.7 ДАХЬ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫН ТАЛААРХ ТЕХНИКИЙН ЗОХИЦУУЛАЛТ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫН ТАЛААРХ СТАНДАРТ, ТЕХНИКИЙН ЗОХИЦУУЛАЛТ” ГЭЖ, 15.3 ДАХЬ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫН” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫН” ГЭЖ, 15.5 ДАХЬ ХЭСГИЙН “БАГИЙН” ГЭСНИЙГ “ТӨВИЙН” ГЭЖ, 16 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 16.1 ДЭХ ХЭСГИЙН “БАГ” ГЭСНИЙГ “ТӨВ” ГЭЖ, 16.1.1 ДЭХ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, МӨН ЗҮЙЛИЙН 16.3.4 ДЭХ ЗААЛТЫН ДУГААРЫГ “16.3.6” ГЭЖ, 16.2 ДЭХ ХЭСГИЙН “БАГИЙГ” ГЭСНИЙГ “ТӨВИЙГ” ГЭЖ, 16.3 ДАХЬ ХЭСГИЙН “БАГ” ГЭСНИЙГ “ТӨВ” ГЭЖ, ӨӨРЧЛӨХ, 17 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН ГАРЧГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, МӨН ЗҮЙЛИЙН 17.1 ДЭХ ХЭСГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 17.1.1 ДЭХ ЗААЛТЫН “ЗОХИСТОЙ ДАДЛЫГ НЭВТРҮҮЛЭХ” ГЭСНИЙГ “ХҮНСНИЙ БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ” ГЭЖ, 17.1.3 ДАХЬ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДАЛД” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДАЛД” ГЭЖ, 17.2 ДАХЬ ХЭСГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 18 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН ГАРЧГИЙН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫГ” ГЭЖ, 18.1 ДЭХ ХЭСГИЙН “ХҮНСНИЙ АСУУДАЛ ЭРХЭЛСЭН ТӨРИЙН ЗАХИРГААНЫ ТӨВ БАЙГУУЛЛАГА, ХЯНАЛТЫН БАЙГУУЛЛАГА” ГЭСНИЙГ “ХЯНАЛТ, ЗОХИЦУУЛАЛТЫН БАЙГУУЛЛАГА, АЙМАГ, НИЙСЛЭЛИЙН ХЯНАЛТЫН БАЙГУУЛЛАГА” ГЭЖ, “АЮУЛГҮЙ БАЙДАЛД” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДАЛД” ГЭЖ, 18.1.3 ДАХЬ ЗААЛТЫН “ТЕХНИКИЙН НӨХЦӨЛ, ЭРҮҮЛ АХУЙ, АРИУН ЦЭВРИЙН БУСАД ШААРДЛАГЫГ” ГЭСНИЙГ “ЭРҮҮЛ АХУЙ, АРИУН ЦЭВРИЙН СТАНДАРТЫН ШААРДЛАГЫГ” ГЭЖ, 18.1.5 ДАХЬ ЗААЛТЫН “АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫН” ГЭСНИЙГ “БАТАЛГААТ БАЙДЛЫН” ГЭЖ, “БАГИЙН” ГЭСНИЙГ “ТӨВИЙН” ГЭЖ, “ТЕХНИКИЙН” ГЭСНИЙГ “ДҮГНЭЛТ” ГЭЖ ТУС ТУС ӨӨРЧИЛСҮГЭЙ.
5 ДУГААР ЗҮЙЛ.ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ ТУХАЙ ХУУЛИЙН 6 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 6.1.1 ДЭХ ЗААЛТЫН “ УТАС” ГЭСНИЙ ДАРААХ “ ФАКСЫН ДУГААР” ГЭСНИЙГ, 7 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 7.1 ДЭХ ХЭСГИЙН “ЭНЭ ХУУЛИЙН 4.1.19-4.1.21-Д ЗААСАН” ГЭСНИЙГ ХАССУГАЙ.
6 ДУГААР ЗҮЙЛ.ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ ТУХАЙ ХУУЛИЙН 7 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 7.2 ДАХЬ ХЭСЭГ, 10 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 10.3 ДАХЬ ХЭСЭГ, 18 ДУГААР ЗҮЙЛИЙН 18.3 ДАХЬ ХЭСГИЙГ ТУС ТУС ХҮЧИНГҮЙ БОЛСОНД ТООЦСУГАЙ.

Төслийн файлууд

1. Өргөн мэдүүлэх -Хамт өргөн мэдүүлсэн хууль тогтоомжийн төсөл
2. Өргөн мэдүүлэх -Үзэл баримтлал

Төслийн хэрэглэгчид

С. ЛҮНДЭГ

С. ЛҮНДЭГ

Initiator of the draft law

Санал үлдээх

You can leave your comment after you sign in. Нэвтрэх